0 USB


USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.0'dır. 600 MByte/sn'lik aktarım hızı vardır.Standart bir usb 2.0 veriyolu 5.00 volt, 500ma çıkış verirken usb 3.0 veriyolu 900ma çıkış değerine sahiptir. Tak Çalıştır (plug and play) özelliğinden dolayı birçok cihazın bağlantısında kullanılmaktadır.
Evrensel seri veriyolu, çevre birimlerinin bilgisayara takıldıkları anda tanınıp otomatik çalışmalarını sağlamaktadır. Yani PnP'dir. Bu yolla 127 tür cihazı çalıştırma imkânı vardır, ek aparatlarla tek porta birden fazla cihaz bağlanabilir.
USB basit bir dört telli bağlantıdır. Veri kodlamasına NRZI (Non-return to Zero Inverted) denir.Modern anakartlarda en az 4 USB portu bulunmaktadır.

USB hızları 

USB 1.0 ve 1.1 : Hız 12 Mbit/sn (1.5 MByte/sn) (fullspeed)
USB 2.0 : Hız 480 Mbit/sn (60 MByte/sn) (highspeed)
USB 3.0 : Hız 4,80 Gbit/sn (600 MByte/sn) (superspeed)
USB 2.0, 480 Mbps bant genişliği sunabilen USB sürümüdür. USB 1.1 de sunulabilen bant genişliği 12 Mbps ile sınırlıdır. USB 2.0, USB 1.1'in 40 katı kadar bant genişliği ile yüksek hız sağlar. Her iki sürümde de kablo yapısı ve bağlantı uçları aynıdır. USB 2.0, USB 1.1 ile uyumludur. Yüksek bağlantı hızı gerektiren harici CD/DVD yazıcı gibi cihazlar USB 2.0 standartını kullanırlar.

Usb 3.0 yapılan testler sonucunda en fazla 1320 MBit ile sınırlı kaldı. 5 Gbit hıza ulaşmak zaman alacağa benziyor. Yinede saniyede 1320 MBit hız bile insanı heyecanlandırmaya yetecek bir yazma hızı.

Nitekim aynı şey 2001 yılında olmuştu. Usb 2.0 için belirlenen hıza ulaşılamamış. En yüksek hız olarak 250 Mbit hıza ulaşılmıştı. Çalışmalar ilerledikçe Usb 2.0 gerçekten 480 Mbit hızı gördü ve kullanılmaya başlandı.

Günümüzde ise en son teknoloji USB 3.0'dır.USB 3.0 beklenen gibi 5 Gbit hıza çıkmıştır. Günümüzde yeni üretilen anakartların neredeyse hepsinde USB 3.0 desteği vardır. Intel ve AMD'nin yeni yonga setlerinin yaygınlaşmasıyla USB 3.0 gittikçe yüksek hız gerektiren harici HDDler ve Flash Belleklerde kullanılmaya başlanmıştır. Harici HDDlerde büyük çoğunluk USB 3.0 desteğine sahip olmasına rağmen Flash Belleklerde henüz USB 3.0 desteği çok azdır ve pahalıdır.

Uyku ve Şarj 

USB port bilgisayar kapalıyken bile elektronik cihazların şarj etmek için kullanılabilir. Normalde bir bilgisayar kapalı iken USB portları güç kaybediyor. Uyku durumunda USB portları bilgisayar kapalıyken bile güç kalır. Masaüstü makinelerinde Uyku ve Şarj durumunun çalışması için AC güç kaynağına bağlı kalması gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bilgi Deposu Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates