0 Full HD'nin ötesi


1920 x 1080 piksel bir görüntüleme cihazınız (monitör, televizyon veya projeksiyon cihazı) olabilir, fakat halen son teknolojiden oldukça uzaktasınız.HD Ready ve Full HD kavramlarından vakti zamanında uzun uzadıya bahsedildi. Hatta yeri geldiğinde halen bahsetmeye devam ediliyor ve bu işin en üst noktasının Full HD olduğunu söyleniyor. Gerçekten de günümüzde Full HD bir görüntüleme cihazına sahip olduğunuz zaman çizgiyi yakalamış oluyorsunuz. Diğer taraftan, üreticiler her zaman olduğu gibi "daha da iyisi" için uğraşmaya devam ediyor. Siz Full HD'nin keyfini çıkarırken üç beş sene sonra hayatımıza tam anlamıyla girecek olan ürünler şimdiden belli olmaya başladı. İlk etapta üzerine düşülen noktalar, artırılan çözünürlük ve gerçeğe daha yakın olan görüntüler. Hatta ürünler prototip olmanın ötesine çoktan geçti ve içinde bulunduğumuz yeni yılla birlikte ilk ürünleri ulaşılamaz derecede fiyatlı olsalar da göreceğiz.

4k: Dört kat daha fazla pikselHD Ready'den Full HD'ye geçişle birlikte artık tele¬vizyonda dikkat çekici pikselleri unuttuk. Yeni nesil olarak tanımlanan 4k veya başka bir deyişle Quad Full HD'de ise pikseller görünmeyecek kadar küçükler ve detay son derece fazla. 4k alışılması çok zor bir rakam değil çünkü yaklaşık olarak yataydaki 4000 piksel temel alınarak söyleniyor. Basitçe tanımlamak gerekirse 4k'lik bir görüntüleme cihazı veya bir video,yan yana ve alt alta yerleştirilmiş ikişer yani toplamda dört adet Full HD videodan oluşuyor. Sıçrayış bu kez çok çok fazla. H D Ready'den Full HD'ye geçişi hatırlayın. Ekrandaki piksel sayısı 1366 x 768'den 1920 x 1080'e, yani iki kat kadar yükselmişti. Şim¬diyse 1920 x 1080'den 3840 x 2160'a yükselmek¬ten bahsediyoruz. Tamı tamına dört kat!

Endüstri kabul etmiş durumda

4k için şu an her şey hazır. Gerekli kayıt cihazları ve diğer donanımların kullanımına başlandı. Tam di-yaframla yapılan 4k'lik bir çekim 4096x3112 pik-sele sahip oluyor. Yaklaşık 12,7 MP'lik bir görün-tüden bahsediyoruz. Full HD çözünürlükteki bir gö¬rüntü ise 2 MP'ye yakın. Dijital sinema için 4096 x 1714 çözünürlüğün kullanılması kabul edilmiş durumda. 2.39:1 oranında bu değer kulla-nılıyor. 1.85:1 oranı içinse 3996 x 2160 tercih edilecek. Bildiğiniz üzere her sine-ma filmi aynı orana sahip değil. Görüntüle¬me cihazlarıysa tahmin edebileceğiniz gibi kendilerine özel bir standarda sahip ola-caklar. Belirlenen standart 4096 x 2160. Göreceğimiz modeller daha farklı bir çözü-nürlükte olmayacaklar. Bilgisayarlarda da 4k dendiğinde karşımıza aynı çözünürlük değeri gelecek.

Mücevher gibiler

İnternette yaptığımız araştırmaya göre pek fazla ürün yok. Resmi olmayan fiyatlar var ve o fiyatlar da oldukça uçuk. Eizo, Sharp, Toshiba, Sony ve Panasonic gibi ülkemizde bilinen üreticilerin bazı ürünleri var. Dün-ya genelindeki başka firmaların da ürünleri var. Profesyonel monitör üreticilerinden biri olan Eizo, 36,4 inç büyüklüğündeki ve 4096 x 2160 piksel çözünürlükteki Dura-Vision FDH3601 modeli için 34.844 USD fiyat biçiyor. Sharp ise 64 inç büyüklükteki ve aynı çözünürlükteki EYE-LCD6400-4K televizyonu için 53.000 USD belirlemiş durumda. Televizyon tarafında tahmin edilen en ılımlı fiyat şimdilik Toshiba'da gibi görünüyor. Regza ailesindeki 55X3'ün fiya¬tı 11.730 USD. 55 inç büyüklüğündeki te¬levizyonun çözünürlüğü ise 3840 x 2160 piksel. Sony'nin 4096 x 2160 piksel pro¬jeksiyon cihazı VPL-VW1000ES, 25.000 USD'den daha düşük bir fiyat etiketine sa¬hip olacak. Panasonic'in 152 inç büyüklü-ğündeki yeni efsanesi VIERA TH-152UX1 ise 500.000 USD'si olanları hazırda bekleyecek. Bir an kendimi mücevherlerden bahsediyor gibi hissettim!

Gelişimin önü 4k ile açılacak

Şimdiye dek aslında 4k derken sadece panelin çözünürlüğünden bahsettik. Birde arka planda görev yapması gereken donanımlar var. Biz kendi test merkezimizde birtakım testler gerçekleştirdik ve videoların şu an bile akıcı şekilde oynatılmasının oldukça zor olduğunu gördük. Kullandığımız makineler Intel'in dört çekirdekli Core İ5 ve Core İ7 gibi modelleri. Elbette en başta sıkıştırılmış görüntü türlerinin açılabilmesi için ol¬dukça güçlü işlemcilerin kullanılması gerekecek. Günümüzün donanımsal video hızlandırma özelliği sunan grafik kartları da pek fayda etmeyecek. Üreticiler kendilerini tamamen 4k'ye göre uyarlayacaklar ve sanıyoruz ki çok çekirdekli grafik işlemciye sahip olan kartların da zamanı böylece gelmiş olacak. Benzer şekilde daha hızlı veri oku¬yabilen sabit diskler, daha güçlü görüntü işlemcileri ve daha hızlı bellek kartları, daha büyük görüntü algılayıcılar ve aklınıza gelebilecek her şey 4k teknolojisiyle birlikte yeniden şekillenecek. Günümüzde 1080p çözünürlükte uydu yayınlarına bile pek sıcak bakılmadığı düşünülürse 4k'nin akla gele¬bilecek her şeyi sil baştan ortaya çıkaracağını tahmin etmek pek zor değil.

Bir de 8k var

Sanıyoruz ki Full HD'den biraz soğudunuz. Teknolojinin ucu bucağının olmadığının bir ispatını da şimdi okuyorsunuz. Endüstri şu anda 8k adı verilen daha güçlü bir görüntü teknolojisinin hazırlıklarını yapıyor. 8k da tıpkı 4k'nin isimlendirilmesi gibi yataydaki 8000 piksele işaret ediyor. Standart olarak belirlenen değer 8192 x 4320 an¬cak yayıncılık tarafında 7680 x 4320 ka¬bul ediliyor. Öncelikle kameraların gelişti-rilmesi ve sonrasında prototiplerin piyasa¬ya çıkması bekleniyor. Sanıyoruz her eve girmesi en azından 7-8 yılı bulacaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bilgi Deposu Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates